Informacija sa prvog meetup-a UDT

Prvi online sastanak cyber security entuzijasta Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH se održao dana 03.12.2020. godine u periodu od 18:00-20:40 sati putem MS Teams platforme.

Cilj prvog meetup-a je bilo networking i upoznavanje, te kratko sagledavanje trenutne situacije u Bosni i Hercegovini.

Učesnici meetup-a su se predstavili, te je svaki učesnik u kratkom vremenskom roku prezentirao svoje vještine i radno iskustvo. Među učesnicima su bili:  direktori IT sektora, information security oficiri, CISO, policajci, digitalni forenzičari, IT revizori, network administratori, developeri, profesori, pravnici, sudski vještaci za informacione sisteme, itd. Učesnici su dolazili kako iz privatnog, tako i javnog sektora, ali i iz nevladinih organizacija. Također, meetup-u su prisustvovali i BH državljani koji žive u inostranstvu (Katar, Irska, Švedska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Srbija), a koji žele da daju svoj doprinos radu Udruženja. Sveukupno je sastanku prisustvovalo 35 učesnika.

Na meetup-u se diskutovalo o sljedećim ključnim temama:

  • Kapaciteti u BiH su još uvijek dosta ograničeni da bismo bili u mogućnosti kvalitetno odgovoriti na cyber incidente.
  • Ne postoji organizacija koja bi preuzela ulogu medijatora za razmjenu podataka o cyber incidentima.
  • Evidentan je priličan odliv kalitetnih kadrova.
  • Pandemija je ubrzala digitalizaciju, ali taj rast nije adekvatno propraćen sa mjerama cyber siurnosti.

Pored panelista prvog online sastanka (Zinaida Hadžiefendić Zečević, Loris Gutić, Adis Ducić, Mustafa Softić i Feđa Oručević), i drugi učesnici su svojim angažmanom dali značajan doprinos u uspješnosti ovog meetup-a.

Zaključci sa prvog meetup-a su sljedeći:

  1. Udruženje bi trebalo sačiniti Road Map vezan uz cyber sigurnost koji bi koristio našoj zajednici.
  2. Potrebno je pristupiti aktivnostima sačinjavanja nastavnog plana i programa (kurikulum) za cyber sigurnost kojeg bi pripremali stručnjaci i predložili fakultetima.
  3. Udruženje može imati značajnu ulogu kroz saradnju sa regulatorima, a pogotovo vezano za oblikovanje zakonske regulative.
  4. Neophodno je djelovati na području incident response handling područja, sa razmatranjem opcija outsourcing-a ovakvih aktivnosti.
  5. Udruženje treba pružati edukacije vezano za cyber security awareness i cloud service. U ovom polju Udruženje može dati značajan doprinos kroz izdavanje vlastitih publikacija.