Collaborathon 2023: Digitalna transformacija više nije samo opcija, nego nužnost

Udruženje za digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini je proteklog vikenda, od 13.12.-15.12.2023. godine, u svojstvu partnera odnosno ko-organizatora, zajedno sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH organizovao treći po redu događaj Dani digitalnih konsultacija “Collaborathon”. Collaborathon je jedinstven događaj na tržištu BiH, jer okuplja predstavnike malih i srednjih preduzeća kojima je zajednički cilj poboljšati rad preduzeća kroz digitalnu transformaciju.

U okviru radnog modula događaja, predstavnici malih i srednjih preduzeća su se okupiili sa zajedničkim ciljem – unaprijediti način rada i sveukupno poslovanje kroz digitalnu transformaciju. Uz učešće sedam stručnjaka iz domene digitalizacije, kao i 10 preduzeća koja su iskazala interes za unapređenjem poslovanja kroz digitalizaciju i digitalne inovacije, događaj je bio odlična prilika za edukaciju, mentorstvo i stvaranje konkretnih planova i projekata za primjenu inovacija i IT rješenja u unapređenju njihovog poslovanja. Nakon inicijalne procjene digitalne spremnosti, učesnici su s mentorima kroz praktičan rad razvijali konkretne koncepte digitalizacije poslovanja te definirali očekivane rezultate u nastavku zajedničkog rada.

Događaj ”Collaborathon” osmišljen je da pruži iskustva edukacije i mentorstva u kontekstu upotrebe IT rješenja za unaprjeđenje poslovanja firmi. Zajedno sa digitalnim ekspertima, firme su identificirale moguća rješenja i način implementacije, na bazi čega će pripremiti koncept digitalizacije svog poslovanja. 

Kroz ovaj događaj, mala i srednja preduzeća imaju priliku da identifikuju i prepoznaju koju su to njihovi prvi digitalni koraci u procesu digitalne transformacije. Digitalna transformacija ima ključnu važnost za mala i srednja preduzeća u zemljama u razvoju kao što je Bosna i Hercegovina iz više razloga: povećanje konkurentnosti, efikasnost poslovanja, povećanje vidljivosti, bolje upravljanje podacima, stvaranje radnih mjesta, pristup finansijama i tržištima, poboljšanje kvaliteta usluge, otpornost na krize i slično. Digitalni savjetnici su kroz razgovore insipirisali mala i srednja preduzeća da poduzmu svoje prve korake i krenu na svoj digitalni put, te su im pokazali da mala i srednja preduzeća mogu postati velika uz pomoć pravih digitalnih trikova.

Događaj je organiziran u okviru projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Projekat ima za cilj stvaranje povoljnog ekosistema u procesu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.