Trodnevni “Collaborathon” malih i srednjih preduzeća

Udruženje za digitalnu transformaciju je proteklog vikenda, od 02.12.-04.12.2022. godine, u svojstvu partnera, zajedno sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH organizovao drugi po redu događaj Dani digitalnih konsultacija “Collaborathon”. 
 
Dani digitalnih konsultacija ”Collaborathon” je trodnevni događaj koji je organizovan u vrhunskom okruženju Trebevića, u hotelu Pino Nature, te je okupio predstavnike malih i srednjih preduzeća, kojima je zajednički cilj poboljšati rad preduzeća kroz digitalnu transformaciju.
 
Događaj ”Collaborathon” osmišljen je da pruži iskustva edukacije i mentorstva u kontekstu upotrebe IT rješenja za unaprjeđenje poslovanja firmi. Zajedno sa digitalnim ekspertima, firme su identificirale moguća rješenja i način implementacije, na bazi čega će pripremiti koncept digitalizacije svog poslovanja.  
 
Tokom događaja, učesnici su imali priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi B2B sastanaka. Na taj način, IT firmama je pružena mogućnost da se upoznaju s potrebama preduzeća i zahtjevima tržišta u BiH, te da primjene neka od svojih postojećih rješenja ili razviju nova.
 
Collaborathon je jedinstven događaj u Bosni i Hercegovini, koji povezuje mala i srednja preduzeća i IT kompanije, te tako nudi jedinstvenu priliku malim i srednjim preduzećima da preduzmu prve korake ka digitalizaciji ili pokretanju svog digitalnog poslovanja. Digitalni eksperti su u toku prvog dana događaja ocjenjivali prezentacije učesnika, kao i njihove ideje. Tokom drugog  dana su radili sa predstavnicim kompanija na unaprjeđenju i osmišljavanju njihovih ideja za digitalizacijom. Tokom posljednjeg dana događaja, predstavnici malih i srednjih preduzeća su dobili priliku da putem B2B sastanaka predstave svoj koncept IT kompanijama, te dobiju korisne konsultacije i benefite.
 
Collaborathon je dio projekta ”Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uime Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Njemačke. Projekt finansira i Evropska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije. Projekt digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u BiH implementiraju GIZ i EBRD.